Пиво: історія виникнення

24.05.2024 | 5.07 270 | olagvas94
Пиво: історія виникнення

Чи існують люди, які хоча б одного разу не спробували пиво? Сумнівно, зважаючи на рівень його популярності. Даний напій люблять всі, варто лише поглянути на полиці магазинів та проаналізувати, як часто в Леонікс замовляють пластикові стаканчики для пива, щоб впевнитися в цьому. Чому воно має такий величезний попит? Інакше й не могло бути, зважаючи на те, що це ледь не найдавніший напій у світі. Ще п’ять з половиною тисяч років тому його споживали з задоволенням.

Коли ж з’явилося пиво? Перші згадки прийшли до нас з Месопотамії. Напій успішно варили там 9000 років тому. Це було ячмінне пиво з травами та фруктами, без хмелю. Чи міцним був напій? Близько 4 обертів.

Пиво завоювало чимало прихильників і, згодом його почали варити в Вавилоні, додаючи солод. Якщо виробник нехтував якістю, то держава його карала. Люди пили багато пива і не забували про закуски. Всі народності варили напій, в тому числі, ацтеки та майя. В Африці, Азії в Австралії – скрізь, де жили люди, подавали пиво. 

Еволюція

Найстаріші зі знайдених ємностей з суслом датуються 5-7 тисячоліттями до н.е. Можливо там просто було зерно, на яке потрапила вода, а люди помітили цікаву реакцію та гідно оцінили смак напою. Ним пригощали будівників єгипетських пірамід у 2500 р. до н.е. Його варили й варять у Шотландії – давні рецепти й досі актуальні. Найстаріша ж рецептура з тих, що збереглися, датується 1900 р. до н.е. Це глиняна табличка з Межиріччя.

150 р. до н.е. – греки смакували ячмінне вино, що ми б назвали темним елем. Рецепт його був далеким від ідеалу, – напій зовсім не підходив для тривалого зберігання. Він був міцним (до 14%) і солодким. Не мав гіркого присмаку. Його пили люди з великим рівнем достатку й лише з особливого приводу.

Римляни пиво не поважали, хоча воно іноді й зустрічалося в Європі, та лише в областях, де не ріс виноград. Але напій подобався вікінгам, там він і еволюціонував. 600 р.– пиво варили в монастирях, бо алкоголь завжди був присутнім у релігії, а в центральній та північній Європі не вистачало фруктів для масового виробництва вина.

Коли ж з’явилося пиво

1142 р. видався складним – війни, чума та інші хвороби. В цей період пиво давали навіть дітям, бо воно було чистішим та безпечнішим за воду, а також смачним та калорійним. Останнє оцінили монахи, напій допомагав їм насититися в дні посту. Вони варили й на продаж, адже напій дуже подобався містянам і коштував цілком доступно, бо виробництво не обкладалося податками. Саме монахи почали додавати в напій хміль. Таким чином пиво успішно видозмінювався та вдосконалювався. Його смак набував нових ноток, а термін придатності – збільшувався.

Містяни зрозуміли перспективність виробництва пива й почали відкривати свої таверни. Але їхні зусилля не завжди окупалися, бо доводилося платити величезні податки. А в 1516-му Німеччина прославилася законом про чистоту пива. З того моменту для його виробництва дозволялося використовувати хміль і воду, солод та дріжджі. Не дарма німецьке пиво й зараз є найчистішим.

З популяризацією залізниці напій захопив весь світ. Ближче до наших днів з’явилося крафтове пиво. Розвивалося й домашнє пивоваріння. Щоправда, в 20 столітті в багатьох країнах з’явилася заборона но розповсюдження апаратів для пивоваріння. Зараз же ця сфера абсолютно відкрита й доступна для кожного, тож варити пінистий напій можна як для особистого споживання, так і на продаж.

Пиво – найпопулярніший напій у світі. Його варять у всіх сучасних країнах. Воно залишило свій слід в культурі всіх давніх народів. Існує величезна кількість видів цього напою і, кожен із них має своїх прихильників.

Всего комментариев: 0
avatar